Aranypénz

Üdv nálunk! Egy blog a nemesfémekről, numizmatikáról, befektetésekről, a pénzvilág összefüggéseiről. Minden, ami ezüst, vagy arany... Az internetes napló házigazdája Koncsek Krisztián jogász, újságíró.

Az arany napi árfolyama

Gold Chart

Utolsó kommentek

Címkék

2011.03.25. 07:23 aranypenz.blog.hu

Pénzpiaci körkép: az arany a csúcson

Lemondott a portugál kormányfő, a magyar államkötvények erősítették a forintot, az arany és az ezüst ára rekordokat döntöget.
 
Szerda este bejelentette lemondását José Sócrates, Portugália miniszterelnöke, ami az elkövetkező hónapokra befolyást gyakorolhat az euro árfolyamára. Sócrates kilátásba helyezte, amennyiben a parlament leszavazza törvényjavaslatát, feláll a bársonyszékből: s végül így is tett, mivel az összes ellenzéki párt a program ellen voksolt (a 230 fős törvényhozásból mindössze 97 képviselő kormánypárti).
 
Áprilisra mintegy 4,23 milliárd eurónyi portugál államkötvény jár le, miközben az ország pénztartaléka maximum 4 milliárdnyi, a Market Watch számításai szerint. Így lehetséges, hogy az ibériai államnak nemzetközi hitelezőihez kell fordulnia, azaz pénzt kellene lehívnia az Európai Pénzügyi Stabilitási Alapból (EFSF). Ráadásul az euro-zóna vezetői hétvégére tűzték napirendre az ideiglenes válságalap állandósítását, továbbá a jelenleg 250 milliárd eurós hitelkeret 440 milliárdra emelését. Ezt a döntést most júniusra halasztották.
 
Egyelőre a piac még bizakodó, az euro 16 óra után 1,4201 dollárra erősödött a szerda késő esti 1,4098 dollárról. 
 
Hazánk tegnap dollárban jegyzett világkötvényeket bocsátott piacra. Az értékpapírok lejárata tíz-, illetve harminc évre szól, értékük összesen 3,75 milliárd dollár. Utoljára tavaly januárban adtunk ki kötvényeket, akkor tízéves lejárattal, kétmilliárd dollárnyit.
 
A pénzpiac ez utóbbi eseményre kedvezően reagált. Egy euro csütörtök délután már 267,20 forintot ért, szemben a szerdai 269,41 forintos árfolyammal. Úgy tűnik, hogy a magyar valuta tartósan 270 alatt maradhat. A dollárhoz és a svájci frankhoz képest is erősödés tapasztalható.
 
Közben a nemesfémek árfolyamai világrekordokat döntögetnek. Tegnap délutánra egy trójai uncia befektetési arany értéke elérte az 1 446 dollár 40 centet. A történelemben ilyen magas értéke még soha nem volt! Hasonlóan jól áll az ezüst is. Ebből egy uncia tegnapra 38,06 amerikai dollárt ért, 1980 januárja óta nem volt ennyire erős.
 

Szólj hozzá!

Címkék: unió tőzsde portugália dollár arany ezüst euro socrates efsf uncia pigs országok


A bejegyzés trackback címe:

https://aranypenz.blog.hu/api/trackback/id/tr752769910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása