Aranypénz

Üdv nálunk! Egy blog a nemesfémekről, numizmatikáról, befektetésekről, a pénzvilág összefüggéseiről. Minden, ami ezüst, vagy arany... Az internetes napló házigazdája Koncsek Krisztián jogász, újságíró.

Az arany napi árfolyama

Gold Chart

Utolsó kommentek

Címkék

2011.04.06. 06:53 aranypenz.blog.hu

A belső meló

Nemrég a nagy vihart kavart Zeitgeist című film harmadik részéről írtam, s most ismét egy filmet vettem górcső alá. Egyelőre nem szeretném mozis bloggal folytatni, de van egy-két alkotás, ami mellett nem lehet elmenni. Ilyen az Inside Job is.

Charles Ferguson idén ezért az alkotásáért Oscar-díjat kapott. A narrátor neve is ismerős lehet, ugyanis nem más, mint Matt Damon adta a hangját ehhez a munkához.

A film a 2007-2010 közötti  válságot mutatja be. (Legalábbis az amerikai szakirodalom szerint már 2010-ben véget ért, nálunk szerintem még nem).

Sokkal jobban tetszett, mint a korábban már ismertetett Korszellem-trilógia; kevesebb részletbe tudtam belekötni. A Zeitgeisttel szemben itt megpróbálták megszólaltatni a másik felet is; amit újságíróként csak helyeselni tudok. Bár volt, aki nem volt hajlandó nyilatkozni, mint például Alan Greenspan.

Minden részletet kidolgoztak: animációkkal és infografikákkal mutatták be a CDO (collateralized debt obligation)-, illetve a CDS (credit default swap)-ügyleteket, amelyek hozzájárultak a recesszióhoz.

Külön tetszett, hogy felhívták a figyelmet a három nagy hitelminősítő (Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch) válság során tanúsított tevékenységére. Több cégre ugyanis dupla A-minősítést adtak a válság előestéjén; utólag pedig széttárták a karjukat, mondván: nem vállalják a felelősséget, korábban csak a véleményüket közölték. Láthatjuk, miért is kell fenntartásokkal kezelni a hitelminősítéseket.

Feltették ezt a kellemetlen kérdést is: vajon reális-e napjainkban a vezető bankárok keresete. A választ Simor András figyelmébe ajánlom…

Természetesen volt, ami kevésbé nyerte el a tetszésemet. Kamera elé ültettek egy hölgyet, aki azt állította, hogy a neki dolgozó prostituáltak gyakran a Wall Streetről szerzik ügyfélkörüket. Na, ezt nem kellett volna. Én speciel nem brókerszféra magánéletére vagyok kíváncsi, hanem a válság körülményeire. Azonban úgy tűnik, hogy ilyen – úgynevezett pikáns, szerintem lényegtelen – ügyekkel nagyobb nézettséget lehet teremteni a filmnek.

Kicsit furcsának találtam George Soros megszólaltatását. A 2007-2008-as eseményekhez valószínűleg nem volt köze - igaz ugyan, hogy nyert rajtuk -; ám meglehetősen rossz hírre tett szert 1991-ben a font bedöntésekor, 1997-ben pedig az ázsiai pénzügyi válság idején. Neki a riporter sokkal érdekesebb kérdéseket is feltehetett volna.

Kiváló alkotás: informatív, logikus, követhető, részletes. Mindenkinek ajánlom, akit érdekel a pénz világa. Kötelező darab.

Koncsek Krisztián

A film előzetese:

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://aranypenz.blog.hu/api/trackback/id/tr392803711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.15. 17:47:20

Azonban úgy tűnik, hogy ilyen – úgynevezett pikáns, szerintem lényegtelen – ügyekkel nagyobb nézettséget lehet teremteni a filmnek."

nem hinném hogy a nézettség miatt lenne.
rámutat ezeknek az embereknek a teljes moráltalanságára, ezek az emberek nem is Emberek az én szemembe, csupán primitív állatok ösztönel, akik előtt semmi más nincs, csak saját céljaik elérése, amiben semmi nemesség nincsen.

márpedig az ember attól ember, hogy tud gondolkozni, van érzelme, ami együtt jár azzal, hogy felelős a közösségével.
fontos megmutatni a magánéletüket is, pont emiatt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.15. 17:51:47

sorossal szinte parolázik a készítő, érthetetlen módon,
mondom, mintha azt írták volna ki a neve alá, hogy filantróp ...

kahnnal is mintha teljesen egyetértene.
süti beállítások módosítása