Aranypénz

Üdv nálunk! Egy blog a nemesfémekről, numizmatikáról, befektetésekről, a pénzvilág összefüggéseiről. Minden, ami ezüst, vagy arany... Az internetes napló házigazdája Koncsek Krisztián jogász, újságíró.

Az arany napi árfolyama

Gold Chart

Utolsó kommentek

Címkék

2011.04.08. 06:05 aranypenz.blog.hu

MOL és OTP; avagy osztalékkal, vagy nélküle?

Két érdekes hír a hazai értékpapír-piacról: míg az OTP 3 év óta most először fizet osztalékot, addig a MOL úgy döntött, a tavalyi eredményből nem juttat pénzt a részvényeseinek.

A MOL menedzsmentje nem javasol osztalékfizetést a tavalyi eredményből – tette közzé a társaság. Ez gyakorlatilag a mi és a piac várakozásának is megfelel. Ezzel párhuzamosan a társaság a közgyűlés jóváhagyását fogja kérni a sajátrészvény vásárlási programjának meghosszabbítására.

A MOL egyébként nem csak saját eredményéből nem juttatna vissza a részvényeseknek, de a horvát leánycégnél, az INA esetében sem támogatja az osztalékfizetést. Tegnap ugyanis felmerült, hogy az INA másik nagytulajdonosa, a horvát kormány azt javasolja, hogy a cég újítsa fel osztalékpolitikáját és juttasson vissza a részvényeseknek a tavalyi 958 millió kunás nettó eredményből (papíronként 96 kuna). Az INA egyébként legutóbb 2008-ban döntött osztalékfizetésről, akkor egy részvényre vetítve 15 kunát fizetett ki a társaság. A MOL nem támogatja a horvát kormány javaslatát, és a megtermelt készpénzt inkább a finomítói fejlesztésekbe forgatná vissza.
 
Az OTP igazgatótanácsa részvényenként 72 forintos osztalékot javasolt az április 27-én tartandó éves rendes közgyűlésen (az osztalékfizetés előreláthatóan június 14-én veszi kezdetét). A bejelentés összhangban van a piaci várakozásokkal és a mi becslésünkkel is (korábban 60-70 forintos osztalékot vártunk részvényenként). A hírt pozitívan értékelhetik a piaci szereplők, bár nem számítunk heves reakciókra a bejelentéshez köthetően. Az OTP Bank 3 év óta most fizet először osztalékot, az osztalékhozam valamivel 1 százalék fölötti, bár ezt a papírt nem az osztalék miatt vásárolják.
 
(forrás: kitekinto.hu)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://aranypenz.blog.hu/api/trackback/id/tr442808698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása