Aranypénz

Üdv nálunk! Egy blog a nemesfémekről, numizmatikáról, befektetésekről, a pénzvilág összefüggéseiről. Minden, ami ezüst, vagy arany... Az internetes napló házigazdája Koncsek Krisztián jogász, újságíró.

Az arany napi árfolyama

Gold Chart

Utolsó kommentek

Címkék

2011.04.15. 11:29 aranypenz.blog.hu

II. Mátyás tallérja

Kisebb szünet ismét jelentkezem. Sokan hiányoltátok, hogy nem kerültek még fel numizmatikai írások. Jogos. Ezennel ezt a sort megkezdeném.

Egy II. Mátyás magyar király (uralkodott: 1608-1619) korában vert tallért szeretnék bemutatni. Egy értékes, nem túl gyakori pénzérméről van szó. Érdekessége, hogy az uralkodót a Szent Koronával a fején ábrázolták. Tömege 28 g. 
 
A tallér mint pénznem – természetesen a modern nemzeti valuták korszaka előtt a „pénznem” szó nehezen értelmezhet –, is megér néhány gondolatot.  
 
Az ezüsttallérok 1518-ban jelentek meg Közép-Európában. A cseh Joachimsthal (Jachymov) városka mellett fekvő ezüstbányát ekkortájt kezdték kiaknázni a tulajdonos Schlick grófok. Az innen származó pénzérméket hívták joachimsthalernek, később thalernek. Magyarországon 1553-tól verték, elsősorban Körmöcbányán. 
 
Értéke megfelelt az 1486 óta forgalomban lévő tiroli Güldengroschennek. Ez utóbbi a neve ellenére nem aranypénz, hanem szintén ezüst. Mint pénzegység 72 ezüst krajcárt, vagy 24 garast képviselt, később jöttek forgalomba a 60 krajcáros, úgynevezett forintos tallérok. 
 
Az elnevezés is érdekes utat járt be: a Habsburgokon keresztül került a spanyolokhoz, onnan az amerikai kontinensre. Így lett a függetlenné vált 13 gyarmat saját pénzegysége úgy, hogy a neve mindeközben dollárra módosult.
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: ezüst mátyás tallér


A bejegyzés trackback címe:

https://aranypenz.blog.hu/api/trackback/id/tr732827868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása